Uzmanı uyarıyor: Denge kaybıyla seyreden baş dönmesi vertigo belirtisi olabiliyor

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Selahattin Tuğrul: Vertigo Belirtileri Ciddiye Alınmalı

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Selahattin Tuğrul, ani başlayan ve mide bulantısı, terleme ile denge kaybı gibi şikayetlerle seyreden baş dönmesinin, vertigo gibi iç kulak kaynaklı rahatsızlıkların belirtisi olabileceğini belirterek, bu durumun ciddiye alınması gerektiğini bildirdi.

Prof. Dr. Selahattin Tuğrul, vertigonun bazı türlerinin basit bir manevrayla geçerken, bazılarının ileri tedavi gerektirdiğini belirtti.

Tuğrul, ani başlayan, mide bulantısı, terleme, denge kaybı ve baş dönmesi gibi şikayetler getiren vertigonun ciddiye alınması gerektiğini vurgulayarak, bu baş dönmesi tipinin çoğunlukla iç kulaktaki denge sisteminden kaynaklandığını ve doğru tedaviyle kontrol altına alınabileceğini aktardı.

Vertigonun en sık rastlanan nedeninin, halk arasında “kristal kayması” olarak bilinen BPPV (Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo) olduğunu belirten Tuğrul, şu ifadeleri kullandı:

“Vertigo çok rahatsız edici bir histir.”

Bu tip baş dönmelerinde tanı netleştirildikten sonra basit bir manevrayla hastaların büyük kısmı şikayetlerinden kurtulabilir. Hiçbir ilaç kullanmadan yalnızca bir manevrayla baş dönmesini ortadan kaldırabiliyoruz. Vertigo çok rahatsız edici bir histir. Başladığında kişi ayakta duramaz, basit hareketlerini bile yapamaz hale gelir.”

Tuğrul, her vertigonun basit bir durumdan kaynaklanmadığı aktararak, meniere, kulakta dolgunluk hissi, işitme kaybı, çınlama ve çok şiddetli baş dönmesiyle kendini belli ettiğini kaydetti.

“Vertigo çok geniş bir hastalık grubunu kapsar”

Bu durumlarda diyet, ilaç tedavisi, hatta kulağa iğne enjeksiyonu ve cerrahi yöntemlerin gerekebildiğine dikkati çeken Tuğrul, şu değerlendirmede bulundu:

Ayrıca vestibüler nörit, iç kulak enfeksiyonları, migren tipi baş dönmeleri gibi pek çok farklı neden de vertigoya yol açabilir. Tedaviye yön verecek olan detaylı değerlendirme ve tetkiklerdir.”

Tuğrul, vertigonun sadece bir semptom değil, farklı hastalıkların belirtisi olabileceğini vurgulayarak, “Vertigo çok geniş bir hastalık grubunu kapsar. Bu yüzden mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalı, gerekli tetkikler yapılarak tedavi süreci başlatılmalıdır ” ifadelerini kullandı. (AA)

Related Posts

Dr. Süber Dikici: Baş ağrısını önlemek için yazın su tüketimine dikkat edin

Dr. Süber Dikici: Baş ağrısını önlemek için yazın su tüketimine dikkat edin

Eğitilmiş köpekler Parkinson hastalığını yüzde 98 doğrulukla tespit etti!

Eğitilmiş köpekler Parkinson hastalığını yüzde 98 doğrulukla tespit etti!

TTB’den kenevir kullanımıyla ilgili uyarı: Halk sağlığını tehdit ettiği belirtildi

Türk Tabipleri Birliği (TTB), TBMM’de görüşülen “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kapsamında gündeme gelen kenevir maddesiyle ilgili açıklama yaptı. TTB, kenevirin tıbbi kullanım dışındaki alanlarda serbestleştirilmesinin halk sağlığı açısından risk taşıdığı uyarısında bulunarak, düzenlemenin tekliften çıkarılması gerektiğini belirtti.

Uzmanlar uyardı: Stent korkusu hayatınıza mal olabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, “Kalp damar tıkanıklıklarında kullanılan ve internet sayesinde popülerleşen ilaç kaplı balonlar, pek çok hastanın umudu haline geldi. ‘Bana stent takmayın, mutlaka balon yapın’ ısrarının faturası, damarlar için ağır olabilir” dedi.

Uzmanından güneş yanığı uyarısı: Yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıkları açısından kısa süreli tatillerden korktuklarını belirterek, güneş yanığından sonra sırtta oluşan lekelerin kayıt altına alınarak, düzenli takibinin önemli olduğunu söyledi.

Uzmanından “kene sayısında önceki yıllara göre olağanüstü bir artış yok” açıklaması

Uzmanından “kene sayısında önceki yıllara göre olağanüstü bir artış yok” açıklaması