Küresel piyasalar karışık seyir izliyor; ABD-Çin görüşmesine odaklanıldı

“`html

Küresel Piyasalar ABD-Çin Ticaret Görüşmeleri Öncesinde Belirsiz Bir Seyir İzliyor

Bugün başlayan ve hafta sonu devam edecek olan ABD-Çin ticaret müzakereleri öncesinde, küresel piyasalarda dalgalı bir görünüm hakim. Dünya genelinde enflasyon ve olası resesyon endişeleri sürerken, ABD’nin diğer ülkelerle olan ticaret anlaşmalarına dair gelen haber akışları, piyasaların yönünü etkiliyor.

ABD, tarifeleri uygulamaya koymasının ardından ilk ticaret anlaşmasını İngiltere ile gerçekleştirmiş olsa da, bu anlaşmanın teknoloji ve ilaç gibi kritik sektörlere dair temel meseleleri tam olarak çözmediği yorumları yapılıyor.

Ayrıca, ticaret savaşlarındaki müzakereci yaklaşımı, gerilimin azalabileceğine dair umutları artırırken, bugün ve hafta sonu gerçekleştirilecek ABD-Çin görüşmeleri yatırımcıların odağını oluşturuyor.

Analistler, ABD’nin uzlaşma odaklı tutumunun diğer ülkelerle anlaşmalar sağlanabileceği yönünde iyimserlik yarattığını ancak Trump’ın değişken kararlarının yatırımcıları temkinli olmaya yönlendirdiğini belirtiyor.

Trump’tan “Anlaşmalar Devam Edecek” Mesajı

Başkan Trump, Oval Ofis’te düzenlediği basın toplantısında ticaret anlaşmalarının devam edeceğini açıkladı. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent’in Çinli yetkililerle İsviçre’de yapacağı görüşmelere de değinen Trump, bunun kritik bir öneme sahip olduğunu ifade etti.

Söz konusu görüşmenin olumlu geçmesi halinde, Çin’e yönelik gümrük vergilerini azaltma olasılığı sorulan Trump, “Olabilir. Bakalım, şu anki rakam yüzde 145, bu daha yükseğe çıkamaz, dolayısıyla düşeceğini biliyoruz” yanıtını verdi.

Trump, Çin’in ABD’ye büyük bir ticaret fazlası sağladığını ve bunun sürdürülebilir olmadığını vurguladı. Tarife artışlarının ticaretin yavaşlamasına neden olmasının “iyi bir şey” olduğunu, çünkü daha az kayıp anlamına geldiğini dile getirdi.

Trump’ın Fed ve Ekonomik Verilere Yorumları

Trump, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) son faiz kararını değerlendirdi. Faiz indirimine ilişkin talebinin yerine getirilmesi için Fed Başkanı Jerome Powell ile iletişim kurmanın “bir duvarla konuşmak gibi” olduğunu belirtti. Trump, “İngiltere Merkez Bankası faiz indirdi, Çin de indirdi, herkes indiriyor. ‘Çok geç Powell’, bu onun lakabı” şeklinde konuştu.

ABD’de ilk kez işsizlik maaşı talep edenlerin sayısı 3 Mayıs ile sona eren haftada 228 bine gerileyerek piyasa tahminlerinin altında kaldı. Ayrıca, tarım dışı iş gücü verimliliği ilk çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,8 oranında azalma gösterdi.

Fed’in New York Şubesi tarafından yayımlanan Tüketici Beklentileri Anketi ise tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisinin nisan ayında değişmediğini ortaya koydu. Kısa vadeli medyan enflasyon beklentisi yüzde 3,6 olarak sabit kalırken, 3 yıllık beklenti ise 0,2 puan artışla yüzde 3,2’ye yükseldi.

Kurumsal tarafta ise, ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick, İngiltere’nin Boeing’den 10 milyar dolarlık alım yapacağını duyurmasının ardından Boeing hisseleri yüzde 3,3 değer kazandı. Ayrıca, Trump yönetiminin, eski Başkan Joe Biden dönemine ait yapay zeka çiplerinin ihracatındaki kısıtlamaları kaldırmayı planladığına dair haberler, teknoloji şirketlerinin hisselerini olumlu etkiledi. Nvidia hisseleri yüzde 0,3, Intel’in hisseleri yüzde 3,4 ve AMD’nin hisseleri ise yüzde 2,3 yükseldi.

Bu gelişmeler ışığında, ABD 10 yıllık tahvil faizi dün yüzde 4,38 seviyesindeyken, yeni günde yüzde 4,37’ye geriledi.

Altının ons fiyatı ise, dün yüzde 1,7 azalarak 3.306 dolara inmesinin ardından, bugün yüzde 0,3 artışla 3.315 dolardan işlem görüyor.

Fed’in faiz kararlarını ve Powell’ın beklemede kalacağı mesajını güçlendiren dolar endeksi, dün tekrar 100 seviyesinin üzerine çıkarak yeni işlem gününde 100,6 seviyesinde sabit kaldı.

Brent petrol varili ise dünkü kapanışın hemen altında 63 dolardan alıcı buluyor.

New York Borsası’nda, dün S&P 500 endeksi yüzde 0,58, Nasdaq yüzde 1,07 ve Dow Jones yüzde 0,62 değer kazandı. ABD endeks vadeli kontratları da yeni güne olumlu bir seyirle başladı.

Avrupa Borsaları Pozitif Seyretti

Avrupa borsalarında, İngiltere hariç alış ağırlıklı bir seyir öne çıkarken, bugün gözler İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey’in Reykjavik Ekonomi Konferansı’ndaki konuşmasına çevrildi.

Bölgede ABD ile İngiltere arasındaki ticaret anlaşması değerlendirilirken, Rusya-Ukrayna Savaşı ile ilgili gelişmeler de yatırımcılar tarafından dikkatle takip ediliyor.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ABD ile yapılan ticaret anlaşması çerçevesinde ABD’nin çelik ve alüminyuma dair tarifelerinin İngiltere’ye uygulanmayacağını ve otomobillere uygulanacak gümrük vergisinin yüzde 10’a düşürüleceğini duyurdu.

BoE, piyasa beklentilerine uygun olarak politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 4,25 seviyesine çekti. Açıklamalarda, ABD’nin gümrük tarifeleri ve misilleme adımlarının küresel ticaret politikalarındaki belirsizlikleri artırdığına dikkat çekildi. Ayrıca, ekonomik büyümenin yılın ilk çeyreğinde yüzde 0 civarında olacağı ve ikinci çeyrekte büyümenin yüzde 0,1 beklediği ifade edildi.

BoE Başkanı Andrew Bailey, faiz kararı sonrası yaptığı değerlendirmede, enflasyonist baskıların ortadan kalkmasıyla politika faizinin düşürülmesine olanak sağladığını belirtti.

Bütün bu gelişmeler ışığında, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 1,02, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,98, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,71 artarken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,32 değer kaybetti. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni güne olumlu bir başlangıç yaptı.

Asya Borsalarında Karışıklık Göze Çarpıyor

Asya piyasalarında karışık bir seyir gözlemlenirken, ABD yönetiminin İngiltere ile yaptığı ticaret anlaşmasının “sınırlı” olduğu yorumları, hafta sonu yapılacak ABD-Çin görüşmelerine yönelik iyimserliği azalttı.

Çin, ABD’nin karşılıklı tarife artışlarıyla artan ticaret gerilimlerinin çözümü için yarın İsviçre’de gerçekleştireceği müzakereler öncesinde, Washington yönetimini iyi niyet göstermeye ve tarifeleri kaldırmaya davet etti.

Bölgedeki makroekonomik verilere göre, Çin’in ihracatı nisan ayında yıllık bazda yüzde 8,1 artarken, ithalatının yüzde 0,2 azaldığı belirlendi. Çin’in dış ticaret dengesi nisan ayında 96,18 milyar dolar fazla verdi.

Japonya’da ise, hane halkı harcamaları mart ayında beklenilenin aksine yüzde 0,4 artış kaydetti.

Öte yandan, Hindistan ile Pakistan arasındaki gerginlik de takip ediliyor. Hindistan medyası, Pakistan’ın, Hindistan idaresindeki Cammu Keşmir bölgesindeki mühimmat depolarına saldırı düzenlediğini bildirdi. Ancak, Hint yetkililer henüz bu konu hakkında resmi bir açıklama yapmadı.

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilimin ABD’yi “ilgilendirmediğini” ve duruma müdahale etmeyeceklerini söyledi. Bu gelişmeler, iki ülke arasındaki gerginliği, dünya ekonomisi için yeni bir jeopolitik risk unsuru olarak öne çıkarıyor.

Sonuç olarak, kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,5 artarken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 geriledi. Güney Kore’de Kospi ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi ise yatay bir seyir izliyor.

BIST 100 Endeksi Alıcılı Tüketim Gösterdi

Yurt içinde Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün alış ağırlıklı bir seyir izleyerek, günü yüzde 2,25 artışla 9.279,21 puandan kapadı. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP), BIST 30 endeksine dayalı haziran vadeli kontrat ise önceki seans kapanışının yaklaşık yüzde 0,1 üzerine çıkarak 10.625,00 puandan işlem gördü.

Dolar/TL, dün yatay bir seyir izleyerek 38,4340’tan kapanmışken, bugün bankalararası piyasada önceki kapanışının yüzde 0,3 üzerinde 38,7350 seviyesine yükseldi.

Analistler, yurt içinde sanayi üretim verisi ile yurt dışında BoE Başkanı Bailey’nin açıklamalarının takip edileceğini belirtirken, BIST 100 endeksinde 9.300 ve 9.400 puanın direnç, 9.100 ve 9.000 seviyelerinin destek konumunda olduğunu aktarıyorlar.

Takip Edilecek Veri Gündemi

  • 10.00 Türkiye, mart ayı sanayi üretimi
  • 11.40 İngiltere, BoE Başkanı Bailey’in Konuşması (AA)

“`

Related Posts

Alkole yarın zam geliyor: En ucuz bira 70 TL olacak

Haziran enflasyonunun açıklanmasının ardından 3 Temmuz’da otomatik olarak güncellenen ÖTV, alkollü içecek fiyatlarını sert şekilde etkiledi. Tekel bayilerinden gelen son bilgiye göre, zamlı tarifeyle en ucuz bira 70 TL, rakı fiyatları ise daha yüksek seviyelere ulaştı. Zamlı fiyatlar 6 Temmuz’da yürürlüğe giriyor.

Bankada parası olan ve kredi çekecek herkesi ilgilendiriyor! Faizler ne zaman düşecek?

Haziran ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin çok altında gelmesiyle birlikte gözler faizlere çevrildi. Bankalarda kredi ve mevduat faizlerinde ufak çaplı değişimler dikkat çekiyor. Peki faizler düşecek mi? Merkez Bankası’nın temmuz ayı toplantısı için öngörüler neler? İşte detaylar… 

Almanya’da fabrika siparişleri mayısta düştü

Almanya’da fabrika siparişleri, yurt içi talepteki düşüşün etkisiyle mayısta yüzde 1,4 ile beklentilerin üzerinde düştü.

Şanlıurfa Karaköprü’de afet konutları tamamlandı: Dışarıdan 10 daire verseler yine de buradan ayrılmam

Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen Şanlıurfa’nın Karaköprü ilçesinde TOKİ tarafından inşa edilen 2 bin 738 konutun yapımı tamamlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, hak sahibi Ayşe Elman’ın “Dışarıdan 10 daire verseler, yine de buradan ayrılmam” sözünü alıntılayarak, “Bu güvenin adı: TOKİ. Şanlıurfa Karaköprü’deki 2 bin 738 yuvamızda hayat yeniden başladı. Birlikte güçlü yarınlara” mesajını paylaştı.

Zam şampiyonu belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. Açıklanan Tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) yer alan ürün gruplarındaki değişimler, hangi ürünlerin zamlandığını ve hangilerinin ucuzladığını gözler önüne serdi …

ASELSAN’dan 71,9 milyon dolarlık sözleşme

ASELSAN ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Yeni Nesil Ağ Tabanlı Askeri Haberleşme Sistemleri’nin tedarikine yönelik tutarı 71 milyon 886 bin 91 dolar olan sözleşme imzalandı.